Een kloddertje hier...

Daar sta je dan. Met het zweet op je rug en een hand vol kleurstalen probeer je je een weg te banen in het doolhof van de verfspecialist. Kleuren, tinten, kleurintensiteit, grondverf, kwasten en rollers…. Je nekharen gaan ervan overeind staan en je kwam notabene enkel om een kleurtje voor je muur uit te zoeken. Helaas hebben we met al deze elementen tóch te maken. Dat is niet erg, wij geven je wat tips & tricks.

Een half uurtje kan al voldoende zijn om een krukje een make-over te geven en in een middag neem je een hele muur onder handen. Verf krijgt nogal wat voor elkaar in huis: EENHEID. Ofwel: Rust! Zélfs als de kleur uitgesproken is. De herhaling ervan brengt samenhang, waardoor het minder chaotisch voelt. Drie klassieke trucs:

1. Verf bijvoorbeeld de muur, de kast en zelfs de deur en radiator in dezelfde kleur.

2. Net iets levendiger maar toch nog steeds subtiel: ga voor een Ton sur Ton palet (met variaties van één kleur) of de Ombre aanpak (Toon op Toon kleurverloop)

3. Meubels die qua stijl niet passen? Verf ze in één kleur en het geheel is direct samenhangend.

ACCENT. Juist graag aandacht trekken en de nadruk leggen op meubels? Ook dat is een makkie met verf. Denk aan; een lambrisering schilderen, de kleur van de muur net iets door laten lopen op het plafond, een kleuroppervlak op een lange wand verven, slechts één meubel een uitgesproken tint geven, een nis of de binnenkant van een kast verven.

SPELEN MET VORM. Veel rechte lijnen? Doorbreek de boel met een cirkel op de wand: Sla een spijkertje in de muur, knoop er een touwtje met potlood aan vast, trek rond over de muur en kleur in.

OPTISCH BEDROG. Een lange, smalle ruimte lijkt breder als de korte kant in een donkere kleur geverfd wordt, een kamer lijkt hoger al je een lage lambrisering verft.

NO STRESS!
Goed voorwerk is het halve werk. Het lijkt zo simpel maar ‘slechte voorbereiding’ staat met stipt op 1 in het ‘meest gemaakte
schilderfouten-lijstje’. Om een dekking van likmevestje en andere frustrerende fratsen te voorkomen, check onder andere;

Wat ga je verven?
Hout, metaal, beton, steen; elke ondergrond heeft zijn eigen verfvoorkeur. Ook buiten en binnen verven vraagt een andere aanpak. En heb je grondverf nodig, dan is het van belang dat die in de basis dezelfde is als de verf, (denk: op terpentine of waterbasis) anders hecht het niet. Grondverf vult oneffenheden op en laat verf beter hechten. Dit is aan te raden voor casco wanden, het overschilderen van oude verflagen, onbehandeld hout,
kunststof, metaal en materialen al MDF en spaanplaat. Maar let op! Voor iedere ondergrond heb je een andere grondverf nodig.

Waarmee verf je?
Of je een kwast, roller of penseel gebruikt, hangt af van welk oppervlak je verft. Én of je alkydverf (op terpentinebasis), acrylverf (waterbasis), of lak (verf voor hout) gebruikt. Voor grotere oppervlakken als muren, plafonds en deuren kun je het beste een roller gebruiken. Een vachtroller met synthetische vacht is goed voor muren en voor zowel waterdragend als terpentinebasis muurverf en betonverf. Gebruik een roller met dikke vacht voor structuur muren en een roller met dunne vacht voor gladde muren. Een schuimroller geeft een mooi glad resultaat bij lakverf; voor alkyd- en acrylverf is er een aparte variant. De viltroller is geschikt voor zowel verf op water- en terpentinebasis, betonverf als beits. Pas wel op bij twee componentenverf: Je hebt dan kans dat de vacht loskomt en in
de verf terecht komt.

Ook kwasten zijn er in diverse soorten en maten. Voor fijne stroken gebruik je een ronde dikke kwast in maat 8 of 10. Voor kozijnen kun je het beste maat 14 gebruiken. Een punt- of patentkwast heeft een schuine punt waar je perfect het precisiewerk als strakke lijnen en randjes mee kunt bewerken. Een platte kwast gebruik je voor grote oppervlakken zoals vloeren en een blokkwast is uitermate geschikt voor onregelmatige oppervlakken als steen en voegen. Voor het verven van een radiator kun je een speciale radiatorkwast gebruiken voor de moeilijk bereikbare hoekjes. Wil je een tof effect creëren met kalkverf? Gebruik dan een spalterkwast voor een mooie grove structuur. Een kalkborstel geeft een doorleefd en streperig effect bij kalk- en krijtverf. Ook de temperatuur, kwaliteit van de materialen en onvoldoende verf inslaan spelen een rol in het resultaat. Ofwel: win goed advies in. Dat scheelt stress, tijd en geld!

Testing, Testing.

Als je er nog niet zeker van bent of je de juiste kleur hebt uitgekozen, kun je gemakkelijk een kleurtester kopen bij de bouwmarkt. Dan zie je niet direct hoe de kleur uitpakt op de muur maar ook hoe hij gedurende de dag van toon verandert in zon- en lamplicht. Verf de kleur op grote vellen papier die je aan de muur hangt. Of op meerdere muren: vangen ze ander licht, dan kan dat een heel ander kleureffect geven. Met de Visualizer App van Flexa kun je de kamer die je graag zou willen schilderen, scannen. Gebruik de live modus om gelijk een transformatie te zien of sla het op als foto of video. Het is simpel, klik gewoon op het scherm waar je zou willen schilderen en probeer verschillende kleuren uit. Zo krijg je een goed beeld van hoe je kamer eruit komt te zien.

Ben je eruit?

Kleur gekozen? Denk dan nog even goed na over de kleurintensiteit. Deze draagt bij aan de sfeer van de ruimte en heb je zelf in de hand door te kiezen voor matte verf of glansverf. Matte verf absorbeert licht waardoor kleuren iets minder intens worden, perfect voor donkere kleuren dus. Glansverf weerkaatst licht waardoor kleuren frisser en feller overkomen. Nou, wat denk je? Durf je het aan om die kwast te pakken of heb je nog wat hulp nodig? Geen probleem hoor! Wij doen graag een kleurenanalyse zodat de kleuren in jouw huis passen bij jouw persoonlijkheid.

Stuur ons een bericht

Spam doen we niet aan!