Kleur bekennen

Waarom kan de één prima functioneren in een woonkamer met knalrode muren en wordt de ander gillend gek? Het antwoord ligt in de kleurenpsychologie, weet Ilona Wolswijk, eigenaresse van LIVinterieur. Tijd voor kleur in je interieur!

Kleuren zeggen iets over je karakter. De keuzes die we maken bij het inrichten van een huis zeggen iets over ons karakter. Dit geldt niet alleen voor het kiezen van een bepaalde stijl, meubels of een bepaald type vloer, maar heeft vooral te maken met kleur. Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op onze stemming, ze prikkelen onze zintuigen én ze bepalen voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet.

Veel mensen blijven in het interieur hun hele leven trouw aan hun lievelingskleur. Het is de kleur die het minst verveelt en dat maakt hem bij uitstek geschikt voor woonruimtes waar je veel tijd doorbrengt. Herken je jezelf een beetje? Kijk de komende tijd maar eens kleurbewust rond in andere interieurs. Je zal je verbazen over hoe kleurgebruik je iets kan zeggen over de persoon die het huis heeft ingericht. Om te laten zien hoe je deze toepast vertellen we per kleur kort iets over de persoonlijkheid en het karakter om vervolgens uit te leggen wat dit doet voor je interieur.

Rood

De rode kleuren zorgen voor motivatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het is een warme passionele kleur die energie geeft. Rood kun je beter vermijden als je gevoelig bent voor stress of als je extreem last hebt van ergernissen en frustratie. Verder beïnvloed het je behoefte aan materie. In je interieur past deze kleur goed in de werkkamer, omdat het een kleur is die roept om actie.

Blauw

De kleur blauw verbetert de communicatie, geeft rust en steun en helpt om met de stroom mee te gaan. Je kunt blauw beter vermijden als je depressieve gevoelens hebt, als je te langdradig van stof bent of als je het gevoel hebt dat je opgesloten bent. Blauw past goed in de badkamer, de slaapkamer of op kantoor.

Groen

Deze kleur ontspant, zoals het effect van de natuur op ons gestel. Het versterkt het vertrouwen in relaties, verduidelijkt eigen beslissingen, moedigt aan tot actie en geeft balans en harmonie in gevoel of emotie. Deze kleur kun je beter vermijden bij een dreigende burn out, bij gevoelens van onderwaardering en teleurstellingen of bij te hoog verwachtingen van familie of vrienden. Deze kleur past goed in de slaapkamer, de woonkamer en de werkplek.

Geel

De kleuren geel zijn zonnige positieve optimistische kleuren die meer focus en concentratie brengt. Verder heeft het een positieve invloed op je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je eigenwaarde. Geel kun je beter vermijden bij sarcastische cynische gedachten en opmerkingen. Het roept kritische gedachten op en kan zelfoverschatting in de hand werken. Geel past goed in de kinderkamer de studeerkamer en de woonkamer.

Roze

 De eigenzinnige kleur roze is een romantische kleur die zorgzaamheid oproept. Het helpt om emotioneel te denken en om je zorgen even los te laten. Deze kleur kun je beter vermijden als je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, als je te kwetsbaar bent of te kritisch op jezelf. Roze past goed in de slaapkamer en voor de tienerkamer bij defensief en puberaal gedrag…

Wit

De witten geven een gevoel van vrijheid, inspiratie, ruimte, onafhankelijkheid, onschuld, eenvoud en geeft het idee dat je opnieuw kunt beginnen. Wit kun je beter vermijden als je een teamplayer wilt zijn, als je overgevoelig bent, bij vermoeidheid zonder inspanning, als je tekort hebt aan daadkracht en wit kan wat koel overkomen. Een wit interieur geeft een gevoel van ruimte, maakt andere kleuren levendiger en kan in alle ruimtes in huis worden toegepast. Wit combineert met alle andere kleuren.

Paars

Paars is een magische, spirituele, mysterieuze en rustgevende kleur. Het wekt de creativiteit en de spiritualiteit op. Het werkt kalmerend en stimuleert de zelfontplooiing. Paars kun je beter vermijden in een ruimte met veel sociale interacties, het roept namelijk een introverte en melancholieke houding op. Een paars interieur past goed bij de werkplek, de hobbykamer of de meditatiekamer.

Bruin

Bruine kleuren zijn aardse kleur die gemengd wordt uit 3 andere kleuren. Degene die bruin gebruikt verlangt enerzijds naar het alledaagse, maar anderzijds hebben ze een afkeur aan de sleur en alles wat middelmatig is. Bruin geeft geborgenheid, helpt bij het doorzetten en bevordert de besluitvaardigheid. Je kunt donkerbruin beter vermijden als je een beetje depressief bent. Verder kan te veel bruin een doffe, saaie en burgerlijke kijk op het leven aanwakkeren. Een bruin interieur past goed in de woonkamer en de slaapkamer.

Oranje

Een oranje teint is een warme zonnige, gezellige en stimulerende kleur. Het is een beetje een introverte kleur, een kleur waarbij je je naar binnen keert. Het helpt wel om in het nu te leven, en helpt bij de behoefte om vitaliteit te uiten in creativiteit. Oranje kun je beter vermijden als je te passief, afwachtend en lui bent. Bij te veel oranje kan dit leiden tot een trotse, arrogante en egocentrische houding zonder rekening te houden met anderen. Oranje past goed met mate bij een werkplek, een woon-of slaapkamer.

Soms versterken kleuren een emotie of een vaardigheid, maar je kunt het ook andersom gebruiken. Wil je dat een bepaalde emotie afzwakt, dan kun je kiezen voor een bepaalde kleur of een kleurnuance van deze kleur. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het kleurgebruik in een kantoorruimte is ook van directe invloed op je stemming en productiviteit. Dus waarom zou je het effect van kleurgebruik in een kantoorruimte negeren? Wij vertellen je hier graag meer over in een nieuwe blog!

Stuur ons een bericht

Spam doen we niet aan!